La persona més longeva del món, la catalana Maria Branyas, celebra avui el seu aniversari

 

La persona més longeva del món, la catalana Maria Branyas, avui fa 116 anys. A principi d’any, l’olotina va ser coronada amb el títol per part del Grup de Recerca Gerontològica del grup Guinness de Rècords Mundials arran de la mort de l’occitana Lucile Randon, de 118. Viu a la residència Santa Maria del Tura, on fa vida tranquil·lament sense donar entrevistes o fer declaracions. Tot i això, la seva família gestiona un compte de Twitter –Super Àvia Catalana, amb més de 10.000 seguidors–, en què ofereix pinzellades de la seva història vital.

De San Francisco a Catalunya i més d’un segle d’història

Maria Branyas va néixer el 4 d’abril de 1907 a San Francisco, Califòrnia. El seu pare, Josep Branyas, havia anat a Mèxic per continuar el negoci d’un oncle. Després d’haver passat per Califòrnia, la família es va establir a Nova Orleans, on Josep Branyas va fundar la revista Mercurio. Editada en castellà, publicava texts d’autors de renom, com ara Miguel de Unamuno, i contenia il·lustracions de Ramon Casas.

La família Branyas va retornar a Catalunya quan ella tenia set anys, en ple esclat de la primera gran guerra del segle XX. “Vam arribar amb vaixell. A causa de la guerra, Alemanya atacava el nord i no podies travessar els mars nòrdics, vam haver d’anar per les Açores i per Cuba”, relatava.

Un any més tard, el seu pare es va morir d’una malaltia respiratòria i la mare, Teresa Morera, va decidir que la família romangués a viure a Barcelona, tot i que després es van traslladar a Banyoles. El 16 de juliol de 1931, Maria Branyas es va casar amb el metge Joan Moret al santuari dels Àngels (Gironès), al massís de les Gavarres.

Amb el pas dels anys, ha vist morir pares, germans i fins i tot un fill, l’August, el 2019, quan tenia vuitanta-set anys. El maig del 2020, Branyas es va convertir en la persona més gran del món a sobreviure la covid-19; ja en tenia 113. A la residència Tura d’Olot, on és internada d’ençà de l’any 2000, encara se’n fan creus.

L’antecessor de Branyas

L’anterior català més longeu havia estat Joan Riudavets i Moll, del Migjorn Gran. Havia arribat a ser l’home més vell del món després de la mort de Yukichi Chuganji, el setembre del 2003. Es va morir mesos després de fer els 114 anys.

vilaweb.cat